TuiNa

TuiNa is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en staat eigenlijk voor ‘Chinese massage en manuele therapie.’

TuiNa massage vindt zijn oorsprong in het oude China en wordt beschouwd als het oudste systeem van lichaamswerk. Deze massage stimuleert de stroom van ‘Qi’ (energie) om de balans en harmonie in het lichaam te bevorderen, waarbij veel gebruik wordt gemaakt volgens dezelfde principes van de acupunctuur. Je kan het vergelijken zoals manuele therapie in combinatie met het drukken via de vingers van de acupunctuurpunten (acupressuur). Deze Chinese massage kan zowel zacht als met momenten stevig worden uitgevoerd door gebruik van vingers, vuisten en ellebogen. Het doel is om steeds het zelfhelend vermogen te stimuleren in jouw lichaam. 

Deze therapie is zeer bevorderlijk voor alles wat het bewegingsstelsel is. Voorbeelden hierbij zijn nek- en schouderpijn, stijve nek, trapeziussyndroom, lage rugpijn, lumbago, tenniselleboog, peesontsteking, enkelletsels, knieklachten, hoofdpijn, ondersteuning firbromyalgie, enz. Maar uiteraard kan deze ook puur om diepgaand te ontspannen!  

TuiNa bestaat uit een dynamische massage. TuiNa richt zich op specifieke drukpunten in het lichaam, waardoor het zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd en jouw lichaam kan starten met haar eigen helingsproces. Het doel is om blokkades op te heffen met volgende voordelen:

De energie (de Qi volgens de Chinese term) en de bloedcirculatie bevorderen
reguleren zenuwstelsel
verbeteren gewrichtsmobiliteit
de pijn verzachten
versterken van de weerstand
afvalstoffen uit het lichaam verdrijven
verlichten van spanning
lichamelijke klachten aanpakken 
bijzonder ontspannend

Tuina voert men zowel zacht als met momenten stevig uit. De therapeut maakt gebruik van haar vingers, vuisten, ellebogen en onderarmen.

TuiNa bestaat uit het:

kneden en masseren van bepaalde lichaamszones, spieren en gewrichten
kneden, masseren en diep drukken van acupunctuurpunten
eventueel gebruik maken van cups, moxatherapie (verwarmen van punten)