Cupping

Haal de beste versie uit jezelf

Cupping is al duizenden jaren oud. De methode gaat terug naar de oude Egyptenaren en de Tradiotionele Chinese Geneeskunde. Het wordt vandaag nog volop ingezet. 

Cupping is een massagemethode. De cups zijn gemaakt van glas of siliconen. Ze worden op de huid vacuüm gezogen. Afhangende van de cupping methode blijven de cups een tijdje op dezelfde plek staan of beweegt de therapeut ze over de huid. Bij methodes waarbij de cups een aantal minuten op dezelfde plek blijven staan, vormt zich een zogenaamde ‘cup kiss’, een rode of paarse afdruk van de cup die na een paar dagen zal vervagen. 

Afhankelijk wat de klachten zijn van de klant. (Dit gebeurt uiteraard na een grondige vragenanalyse!) Dan kiest de therapeut voor ofwel een vuur cupping, een droog cupping of een moving cupping. Bij vuur cupping zet de therapeut de glazen cups, die men verwarmt, op de huid. Bij droge cupping plaatst de therapeut de cups zonder verhitting op de huid. Dan is er ook nog moving cupping, deze methode is bewegend masseren met de cups die over de huid worden geschoven. 

Er zijn dus verschillende soorten cupping massages. Bij elke methode wordt er in ieder geval een cup vacuüm gezogen op de huid. De kracht van vacuüm is heel sterk waardoor het meteen zorgt voor het stimuleren van de doorbloeding van de Qi, de LEVENSENERGIE, volgens de Chinese Traditionele Geneeskunde. 


Door het vacuüm komt de huid en het onderhuidse bindweefsel omhoog in de cup. Dit zorgt ervoor dat het behandelde gebied sterker doorbloed wordt, er afvalstoffen vrijkomen en voedingsstoffen worden aangevoerd. Als resultaat gaat het desbetreffende orgaan/weefsel/lichaamsdeel zowel fysiologisch als energetisch gestimuleerd worden. 

De cupping methode kan men inzetten bij volgende klachten:

Nek- en schouderklachten
vermoeidheidsklachten
menstruatieklachten
rugklachten
migraine
armklachten
pijnlijke, vastzittende spieren
astma
vochtophopingen
verkleving van bindweefsel
striemen
energieblokkades
burn-out en stress

Deze lijst is absoluut nog niet ten einde!

 

Cupping toepassen kan zowel voor volwassenen als kinderen. 

Maar toch enkele contra-indicaties waaronder:

Koorts
Infectieziektes
Gebruik van bloedverdunners
Bloedziektes
Zwangerschap

Cupping toepassen kan zowel voor volwassenen als kinderen. 

Toch, omdat cupping vrij diep op het lichaam werkt, zijn er wel situaties waar er niet mag behandeld worden. Iedereen is anders! Wat voor de één goed werkt, kan het voor de ander niet goed zijn. Het is altijd op maat van de klant! Daar is een goeie vragenstelling belangrijk.